Ubój na użytek własny – prawidłowe zagospodarowanie materiału szczególnego ryzyka.

Szanowni Rolnicy,
Hodowcy zwierząt gospodarskich

Mając na względzie bezpieczeństwo sanitarne kraju oraz bezwzględną konieczność dostosowania się do obowiązujących przepisów prawa przypominam o konieczności zgłaszania do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii zamiaru dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny.

Przypominam ponadto, że powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 (SRM) powinny być przekazane do zbiornicy lub zakładu utylizacyjnego kategorii 1.

Do ubocznych produktów kategorii 1 zaliczamy:

w odniesieniu do bydła do 6 miesiąca życia:

  • migdałki, jelita od dwunastnicy do odbytnicy oraz krezka bydła w każdym wieku.

w odniesieniu do owiec i kóz:

  • czaszka zawierająca mózg i oczy, migdałki i rdzeń kręgowy zwierząt w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła; oraz
  • śledziona i jelito kręte zwierząt w każdym wieku.

Adres zakładu utylizacyjnego uprawnionego do odbioru materiału SRM

SARIA Polska Sp. z o.o.
O/Wielkanoc
32-075 Gołcza

tel. 12 387 30 65
tel. kom. 691 991 517

Udostęnij
Skip to content