Zespoły
Zespół ds. Administracyjnych
Kierownik
mgr Magdalena Luszowska-Patyk
- sekretariat@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 121
- 696 065 103
Do zadań zespołu do spraw administracyjnych należy:
- przygotowywanie projektów pism (w tym decyzji i umów) do podpisu przez Powiatowego Lekarza, zgodnie z jego dyspozycją;
- przedkładanie Powiatowemu Lekarzowi kompletnej dokumentacji (materiałów) dotyczących załatwianych spraw;
- prowadzenie zbioru aktów administracyjnych oraz zarządzeń;
- prowadzenie rejestru pism wchodzących i wychodzących;
- prowadzenie dystrybucji pism;
- prowadzenie spraw związanych z załatwieniem skarg i wniosków;
- zaopatrzenie Inspektoratu w niezbędny sprzęt, aparaturę, materiały biurowe, środki czystości, środki łączności i transportu;
- koordynowanie inwentaryzacji oraz sporządzanie sprawozdań rocznych;
- nadzór i koordynacja gospodarką magazynową poszczególnych zespołów;
- instalacja i konfiguracja sprzętu i oprogramowania będącego własnością Inspektoratu;
- opracowywanie planów reagowania kryzysowego oraz planów OC dla Inspektoratu i ich aktualizacja;
- nadzór nad bezpieczeństwem przeciwpożarowym w Inspektoracie;
- nadzór nad prawidłowym utrzymywaniem samochodów stanowiących własność Inspektoratu;
- zapewnienie ochrony danych osobowych w Inspektoracie;
- utrzymywanie czystości i porządku na terenie Inspektoratu wraz z jego otoczeniem.
Zespół ds. Zdrowia i Ochrony Zwierząt
Koordynator:
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Bernadetta Działowska-Gajda
- b.dzialowska-gajda@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 123
- 696 065 107
Pracownicy:
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Katarzyna Pyrek
- k.pyrek@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 125
- 728 483 417
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Katarzyna Pomykacz
- k.pomykacz@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 114
- 537 065 792
Starszy Inspektor Weterynaryjny
mgr inż. Marta Moździerz-Mróz
- m.mozdzierz@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 129
- 696 065 109
Inspektor Weterynaryjny
mgr inż. Monika Jękot
- m.jekot@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 125
- 531 663 066
Inspektor Weterynaryjny
mgr inż. Katarzyna Niejadlik-Gdowska
- k.niejadlik-gdowska@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 129
- 534 916 527
Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Paulina Kajmowicz
- p.kajmowicz@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 125
- 537 564 899
Inspektor Weterynaryjny
mgr inż. Tomasz Macheta
- t.macheta@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 129
- 534 910 482
Kontroler Weterynaryjny
tech. wet. Ewelina Woźniak
- e.wozniak@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 125
- 533 971 722
Do zadań zespołu do spraw zdrowia i ochrony zwierząt należy:
- ochrona zdrowia zwierząt w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego;
- zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;
- badania kontrolne zakażeń zwierząt;
- monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt;
- przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
- prowadzenie rejestru podmiotów nadzorowanych oraz nadzór nad przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych przy podejmowaniu i prowadzeniu działalności nadzorowanej przez podmioty umieszczone w rejestrze Powiatowego Lekarza;
- nadzór nad przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
- sprawowanie nadzoru nad wprowadzaniem na rynek zwierząt, w tym zwierząt akwakultury;
- sprawowanie nadzoru nad tranzytem zwierząt przez terytorium powiatu;
- przeprowadzanie na terytorium powiatu kontroli spełniania wymagań weterynaryjnych przy przemieszczaniu w celach niehandlowych zwierząt domowych towarzyszących podróżnym;
- przeprowadzanie na terytorium powiatu kontroli spełniania wymagań weterynaryjnych przy przemieszczaniu w celach niehandlowych zwierząt cyrkowych, określonych w przepisach Unii Europejskiej oraz sprawowanie nadzoru nad przemieszczaniem takich zwierząt;
- przeprowadzanie, zgodnie z właściwością wynikającą z przepisów Unii Europejskiej, kontroli na miejscu w zakresie przestrzegania wymogów wzajemnej zgodności, modulacji oraz zintegrowanego systemu zarządzania i kontroli w ramach systemów wsparcia bezpośredniego dla rolników;
- sprawowanie nadzoru nad zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego i jaj wylęgowych drobiu;
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt;
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz spełnienia zasad i wymogów wzajemnej zgodności (cross compliance);
- sprawowanie nadzoru nad utrzymywaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców;
- prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt;
- przeprowadzanie kontroli zasad stosowania substancji o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym i β-agonistycznym;
- prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
- przekazywanie, za pośrednictwem Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii, danych zawartych w rejestrze;
- prowadzenie spraw związanych z opracowywaniem, zmianami, aktualizacją i realizacją planów gotowości zwalczania poszczególnych chorób zakaźnych zwierząt oraz udział w zespołach kryzysowych;
- prowadzenie ksiąg zawierających informacje o chorobach zakaźnych oraz przekazywanie właściwym powiatowym lekarzom weterynarii i Małopolskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii oraz państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu informacji o tych chorobach;
- współpraca z Państwową Inspekcją Sanitarną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Handlową, Inspekcją Transportu Drogowego, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz jednostkami samorządu terytorialnego przy zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;
- współpraca z zespołem finansowo-księgowym w zakresie wykazywania kosztów realizacji programów zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, w tym w odniesieniu do programów zwalczania chorób, współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej;
- współpraca przy wykonywaniu swoich zadań z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego oraz organami samorządu lekarsko-weterynaryjnego;
- nadzór nad wykonywaniem na podstawie wyznaczenia Powiatowego Lekarza czynności zleconych z zakresu zdrowia i ochrony zwierząt przez lekarzy weterynarii niebędących pracownikami Inspekcji oraz przez inne osoby niebędące pracownikami Inspekcji;
- sprawozdawczość bieżąca, okresowa i statystyczna.
Zespół ds. Finansowo-Księgowych
Główny Księgowy
mgr Marek Bejnarowicz
- m.bejnarowicz@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 124
- 537 065 935
Pracownicy:
Zastępca Głównego Księgowego
mgr Anna Ostrowska-Kulas
- a.ostrowska@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 124
- 696 065 105
Specjalista ds. finansowo-księgowych
Romana Stawarska-Chrupek
- r.stawarska@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 120
Specjalista ds. finansowo-księgowych
mgr Sylwia Szczupak-Jurek
- s.szczupak@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 120
Do zadań zespołu do spraw finansowo – księgowych należy:
- Przestrzeganie obowiązujących przepisów zawartych w ustawie o finansach publicznych i w ustawie o rachunkowości;
- opracowywanie materiałów kalkulacyjnych do projektu planu finansowego Inspektoratu;
- ustalanie i rozliczanie przyznanych dotacji celowych;
- opracowanie i realizacja planów finansowych Inspektoratu w zakresie zatrudnienia, środków budżetowych, funduszy specjalnych, zakładowego funduszu świadczeń socjalnych;
- kontrola racjonalnego wykorzystania środków rzeczowych i finansowych oraz prowadzenie rachunków bankowych;
- terminowe realizowanie bieżących płatności i zobowiązań;
- kontrola i analiza realizacji dochodów i wydatków budżetowych;
- prowadzenie rachunkowości zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym prowadzenie ksiąg rachunkowych oraz gromadzenie i przechowywanie dowodów księgowych;
- sporządzanie sprawozdań finansowych oraz okresowych analiz wykonania dochodów i wydatków;
- prowadzenie dokumentacji z egzekucji i windykacji dochodów budżetowych;
- prowadzenie dokumentacji w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych;
- sporządzanie list płac, naliczanie zasiłków chorobowych, opiekuńczych, macierzyńskich, rodzinnych i pielęgnacyjnych oraz prowadzenie dokumentacji w tym zakresie;
- potrącanie składek na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne oraz zaliczek na podatek dochodowy pracowników, zleceniobiorców oraz prowadzenie obowiązującej dokumentacji;
- prowadzenie spraw kadrowych oraz akt osobowych pracowników Inspektoratu, ewidencji urlopów wypoczynkowych i okolicznościowych, uposażeń i innych spraw pracowniczych;
- prowadzenie spraw z zakresu zakładowego funduszu socjalnego;
- opracowywanie analiz ekonomicznych;
- prowadzenie ewidencji ilościowo-wartościowej środków trwałych, naliczanie bieżących odpisów amortyzacyjnych i umorzeniowych;
- prowadzenie dokumentacji zaopatrzeniowo-rozliczeniowej bloków mandatowych;
- prowadzenie obsługi kasowej;
- prowadzenie spraw dotyczących modernizacji i remontów obiektów Inspektoratu;
- administrowanie zasobami archiwalnymi Inspektoratu.
Zespół ds. Bezpieczeństwa Żywności, Pasz i Utylizacji
Koordynator:
Zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii
lek. wet. Agnieszka Drebot
- a.drebot@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 126
- 696 065 106
Pracownicy:
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Karolina Tumiłowicz
- k.dziedzic@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 127
- 537 065 913
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Weronika Wantuch-Kusek
- w.wantuch@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 132
- 537 065 951
Starszy Inspektor Weterynaryjny
mgr inż. Monika Mikos
- m.mikos@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 116
- 791 805 906
Starszy Inspektor Weterynaryjny
mgr inż. Monika Kubisz
- m.kubisz@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 132
- 570 002 240
Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Karolina Żywiec
- k.zywiec@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 128
Inspektor Weterynaryjny
mgr Wioleta Sajdak
- w.olchawska@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 116
- 530 035 427
Inspektor Weterynaryjny
inż. Joanna Żurowska
- j.zurowska@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 116
- 534 915 808
Kontroler Weterynaryjny
tech. wet. Magdalena Rzepka
- m.rzepka@piw-tarnow.pl
- 014 628 60 90 w. 127
- 728 483 418
Do zadań zespołu do spraw finansowo – księgowych należy:
sprawowanie nadzoru nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych;
sprawowanie nadzoru nad przywozem i wywozem pasz;
prowadzenie czynności związanych z rejestracją, zawieszaniem, cofaniem rejestracji i dokonywaniem zmian w rejestracji zakładów sektora paszowego oraz zatwierdzaniem, zawieszaniem, cofaniem zatwierdzenia, warunkowym zatwierdzaniem i dokonywaniem zmian w zatwierdzaniu tych zakładów oraz prowadzeniem rejestru przedsiębiorstw działających w sektorze pasz;
sprawowanie nadzoru nad stosowaniem pasz leczniczych;
sprawowanie nadzoru nad podmiotami stosującymi dozwolone białka pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt;
aktualizacja powiatowego planu gotowości na wypadek wystąpienia zagrożeń w zakresie pasz;
prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w środkach żywienia zwierząt;
przyjmowanie informacji o niebezpiecznych paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;
przygotowywanie danych niezbędnych do prowadzenia systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
sprawowanie nadzoru nad wprowadzaniem na rynek ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nadzór nad przywozem i wywozem tych produktów;
prowadzenie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną w zakresie zbierania, transportowania, przechowywania, operowania, przetwarzania oraz wykorzystywania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, sprawowanie nadzoru nad działalnością tych podmiotów i przekazywanie, za pośrednictwem Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii danych zawartych w rejestrze;
sprawowanie nadzoru nad wykorzystywaniem dodatków do wzbogacania gleby przez podmioty stosujące polepszacze gleby oraz prawidłowości postępowania w przypadku wykrycia niedozwolonych białek pochodzenia zwierzęcego w paszach;
przekazywanie, za pośrednictwem Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii informacji i danych zawartych w prowadzonych wykazach, w tym informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w tych wykazach;
współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań do rozliczeń finansowych, opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu;
współpraca przy wykonywaniu swoich zadań, z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego oraz organami samorządu lekarsko-weterynaryjnego;
sprawozdawczość bieżąca, okresowa i statystyczna.
1. w zakresie bezpieczeństwa żywności:
- zapewnienie bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu ochrony zdrowia publicznego;
- monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego;
- badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
- przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie produktów pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
- sprawowanie nadzoru nad:
- bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym przy ich produkcji i wprowadzaniu na rynek, w szczególności nad wymaganiami weterynaryjnymi w sprzedaży bezpośredniej, rolniczym handlu detalicznym oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej,
- bezpieczeństwem żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym;
- nadzór i koordynacja badań laboratoryjnych mięsa na obecność włośni;
- sprawowanie nadzoru nad produkcją mięsa przeznaczonego na użytek własny;
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w rzeźniach i innych nadzorowanych miejscach uboju zwierząt;
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt w rzeźniach;
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
- sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad spełnianiem wymagań określonych przez właściwe organy państw trzecich dla zakładów uprawnionych do wysyłki produktów pochodzenia zwierzęcego do tych państw;
- sprawowanie nadzoru nad stosowaniem przez podmioty podlegające nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej obowiązkowego systemu znakowania wołowiny;
- prowadzenie rejestru zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny, zakładów prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną oraz produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi oraz podmiotów wprowadzających do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym w ramach sprzedaży bezpośredniej, handlu detalicznego w zakresie właściwości Inspekcji Weterynaryjnej oraz gospodarstw prowadzących ubój w celu produkcji mięsa na użytek własny;
- prowadzenie wykazu podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną lub zatwierdzoną w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego;
- nadzór nad wykonywaniem na podstawie wyznaczenia Powiatowego Lekarza czynności zleconych z zakresu i bezpieczeństwa żywności przez lekarzy weterynarii niebędących pracownikami Inspekcji oraz przez inne osoby niebędące pracownikami Inspekcji;
- współpraca z zespołem finansowo-księgowym w zakresie finansowania kosztów badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru nad rozbiorem mięsa i przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego oraz obsługi finansowo-księgowej administracyjnego postępowania egzekucyjnego i postępowania mandatowego;
- prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w produktach pochodzenia zwierzęcego;
- przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w zakresie kompetencji tej inspekcji oraz od organów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;
- przygotowywanie danych niezbędnych do prowadzenia systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
- przekazywanie, za pośrednictwem Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii informacji i danych zawartych w prowadzonych wykazach, w tym informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w tych wykazach;
- współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań do rozliczeń finansowych, opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu;
- współpraca przy wykonywaniu swoich zadań, z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego oraz organami samorządu lekarsko-weterynaryjnego;
- sprawozdawczość bieżąca, okresowa i statystyczna.
2. w zakresie pasz i utylizacji:
- sprawowanie nadzoru nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych;
- sprawowanie nadzoru nad przywozem i wywozem pasz;
- prowadzenie czynności związanych z rejestracją, zawieszaniem, cofaniem rejestracji i dokonywaniem zmian w rejestracji zakładów sektora paszowego oraz zatwierdzaniem, zawieszaniem, cofaniem zatwierdzenia, warunkowym zatwierdzaniem i dokonywaniem zmian w zatwierdzaniu tych zakładów oraz prowadzeniem rejestru przedsiębiorstw działających w sektorze pasz;
- sprawowanie nadzoru nad stosowaniem pasz leczniczych;
- sprawowanie nadzoru nad podmiotami stosującymi dozwolone białka pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt;
- aktualizacja powiatowego planu gotowości na wypadek wystąpienia zagrożeń w zakresie pasz;
- prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w środkach żywienia zwierząt;
- przyjmowanie informacji o niebezpiecznych paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;
- przygotowywanie danych niezbędnych do prowadzenia systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
- sprawowanie nadzoru nad wprowadzaniem na rynek ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nadzór nad przywozem i wywozem tych produktów;
- prowadzenie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną w zakresie zbierania, transportowania, przechowywania, operowania, przetwarzania oraz wykorzystywania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, sprawowanie nadzoru nad działalnością tych podmiotów i przekazywanie, za pośrednictwem Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii danych zawartych w rejestrze;
- sprawowanie nadzoru nad wykorzystywaniem dodatków do wzbogacania gleby przez podmioty stosujące polepszacze gleby oraz prawidłowości postępowania w przypadku wykrycia niedozwolonych białek pochodzenia zwierzęcego w paszach;
- przekazywanie, za pośrednictwem Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Głównemu Lekarzowi Weterynarii informacji i danych zawartych w prowadzonych wykazach, w tym informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w tych wykazach;
- współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań do rozliczeń finansowych, opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu;
- współpraca przy wykonywaniu swoich zadań, z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego oraz organami samorządu lekarsko-weterynaryjnego;
- sprawozdawczość bieżąca, okresowa i statystyczna.